www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Vagifem

Läkemedelsinformation

Vad är Vagifem?

Vagifem är ett läkemedel som används för att lindra klimakteriebesvär i underlivet, till exempel klåda, sveda och smärta.

Det verksamma ämnet i medicinen är östradiol, som är ett kvinnligt könshormon som finns naturligt i kroppen. Det tillhör en grupp hormoner som kallas östrogener.

Hur tar man medicinen?

Vagifem finns som vaginaltabletter. Läkemedlet kan köpas receptfritt.

Varje vaginaltablett ligger förpackad i en särskild införare, applikator, för att det ska gå lättare att föra in tabletten i slidan. Applikatorn förs in djupt i slidan och tabletten lossnar genom att man trycker lätt på en knapp på applikatorn. Med förpackningen följer ett informationsblad med bilder som beskriver hur man ska göra.

Vaginaltabletten blir klibbig när den utsätts för fukt och fastnar därför på slidans vägg. Den kan inte ramla ut när man står eller går.

Varje applikator ska bara användas en gång. Applikatorn är framställd av polypropylen, som vid förbränning omvandlas till koldioxid och vatten.

Eftersom vaginaltabletterna är utformade för att vara fuktkänsliga är det viktigt att de förvaras i folieförpackningen tills att de ska användas. Medicinen ska också förvaras i skydd mot kyla.

Dosering

När ett läkemedel är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Därför är det viktigt att följa de anvisningar om dosering som står på etiketten på läkemedelsförpackningen. Då får man bästa möjliga resultat av behandlingen och samtidigt minskar risken för biverkningar.

Man brukar börja med att ta 1 vaginaltablett om dagen i 2 veckor. Därefter är det vanligt att minska dosen till 1 vaginaltablett 2 gånger i veckan med 3-4 dagar mellan varje dos.

Överbliven medicin ska lämnas in till ett apotek för att undvika att det verksamma ämnet sprids i naturen.

Viktigt

Man ska tala om för läkaren om man har haft blödningar efter det att mensen upphört. Om man får blödningar när man använder läkemedlet ska man kontakta läkare för att göra en undersökning.

Biverkningar

Det är ovanligt att man får biverkningar av medicinen.

I början av behandlingen när slemhinnan i underlivet fortfarande är skör och känslig kan en del personer uppleva att det svider och känns obehagligt när man för in läkemedlet. Dessa besvär brukar minska inom ett par veckor när slemhinnan blivit starkare.

Om man tycker att det är besvärligt att föra in tabletterna bör man diskutera det med läkaren.

Graviditet och amning

Man ska inte använda Vagifem om man är gravid eller ammar. Om man blir gravid när man använder Vagifem ska man avbryta behandligen och kontakta läkare.

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller östrogen. Det kan vara bra att veta så att man inte av misstag använder flera mediciner som innehåller samma verksamma ämne, eftersom man då kan få i sig för mycket av ämnet.

Läkemedel mot klimakteriebesvär som värmevallningar och svettningar, i form av exempelvis tabletter eller plåster, innehåller östrogen. Men när man använder sådana östrogenläkemedel kan man ibland även behöva behandling med östrogen direkt i slidan.

Även p-piller innehåller östrogen men dessa används oftast inte under samma period i livet som Vagifem.

Exempel på andra läkemedel som innehåller östrogen och används direkt i underlivet är:

  • Oestring
  • Ovesterin.

 Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden beskriver när läkemedlet används, hur det verkar i kroppen, hur du ska ta det och annat som är bra att känna till, som om förmågan att köra bil påverkas. I texten nämns de vanligaste biverkningarna, vanlig dosering och de viktigaste interaktionerna, det vill säga när olika läkemedel påverkar varandra. Texten tar också upp vad som gäller om du är gravid eller ammar.

Den viktigaste källan är den produktresumé, SPC, som ligger till grund då ett läkemedel godkänns för användning. Men även andra kvalitetssäkrade källor används, till exempel Janusinfo när det gäller interaktioner, graviditet och amning. Ibland står det lite olika i källorna. Redaktionen vid 1177 Vårdguiden gör då i samarbete med oberoende experter en bedömning av vad som kan vara rimligt att ta med eller inte ta med. Olika källor vägs mot varandra. Syftet är att hjälpa till att göra ett urval av det som är mest vanligt och viktigt när du använder läkemedlet.

När du köper ett godkänt läkemedel följer det med en så kallad bipacksedel. I den finns fullständig information om läkemedlet. Där står mer om till exempel mindre vanliga biverkningar och interaktioner. Sök bipacksedlar på Läkemedelsverkets webbplats 

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. Där finns ett elektroniskt formulär att fylla i eller en blankett att skriva ut och skicka in.

Senast uppdaterad:

27 februari 2012 14:01

Granskare:

Britth-Marie Landgren, gynekolog, Huddinge sjukhus

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...