www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
800 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Valproinsyra

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet valproinsyra, som även kallas valproat, finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

  • Absenor
  • Absenor Depot
  • Depakine Retard
  • Ergenyl
  • Ergenyl Retard
  • Orfiril
  • Orfiril long.

Vad är valproinsyra?

Valproinsyra används vid epilepsi. Valproinsyra kan också användas vid behandling av så kallad bipolär, eller manodepressiv, sjukdom.

Valproinsyra tillhör en läkemedelsgrupp som kallas för antiepileptika.

I vilka former finns valproinsyra?

Valproinsyra finns som så kallade enterotabletter, och i flytande form som lösning och droppar. Valproinsyra finns också som långverkande depåtabletter, depåkapslar och depågranulat i dospåse i olika styrkor.

Läkemedlet är receptbelagt.

Så här fungerar valproinsyra

Epilepsi ger upphov till anfall av övergående störningar i hjärnans nervceller. Hur anfallen yttrar sig beror på var i hjärnan störningen uppstår. Oftast påverkas medvetandet under anfallet. Epileptiska anfall börjar alltid mycket plötsligt. De varar från några sekunder till minuter och slutar nästan alltid av sig själv.

Vid epilepsi förhindrar eller dämpar läkemedlet de signaler i hjärnan som utlöser ett epileptiskt anfall.

Hur använder jag valproinsyra?

Lösning och droppar

Du kan ta lösningen och dropparna tillsammans med en måltid för att minska risken för biverkningar från magen. Lösningen har en smak av hallon och körsbär. Dropparna har en besk smak och du kan därför ta dem på en sked tillsammans med till exempel lite fruktmos.

Enterotabletter

Svälj enterotabletterna hela. Valproinsyra kan irritera magens slemhinnor. Enterotabletterna har därför en tunn hinna som gör att de inte löses upp förrän de nått tarmen, vilket minskar risken för biverkningar från magen. Om du krossar eller tuggar en enterotablett förstörs den skyddande hinnan. Enterotabletterna blir mjuka om de utsätts för fukt och kan få ett annorlunda utseende, men det påverkar inte effekten.

Depåtabletter

Svälj depåtabletterna hela. De är utformade så att valproinsyra ska komma ut långsamt i kroppen och ge en jämn och långvarig verkan. Depåtabletterna får därför inte krossas eller tuggas eftersom läkemedlet då verkar för kraftigt under för kort tid. Då ökar risken för biverkningar.

Depågranulat

Depågranulatet består av små korn. Granulatkornen är utformade så att valproinsyra ska frisättas långsamt i kroppen och ge en jämn och långvarig verkan. Granulat passar för barn och för vuxna som har svårt att svälja tabletter.

Tugga inte sönder kornen. Du kan hälla granulatet direkt i munnen och skölja ned med kall dryck. Du kan även strö ut eller blanda granulatet i kall eller rumstempererad mat eller dryck, till exempel yoghurt, juice, mjukgjord glass eller kräm. Svälj blandningen direkt. Blanda inte granulatet i varm mat eller dryck.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Doseringen kan variera mycket beroende på ålder, kroppsvikt och vad du behandlas för.

Att tänka på när du använder valproinsyra

Om du behandlas mot epilepsi och ska minska dosen eller sluta med läkemedlet ska det ske försiktigt och stegvis i samråd med läkare. Om du slutar alltför snabbt ökar risken för att du får fler epilepsianfall.

Du ska inte använda valproinsyra om du har dåligt fungerande lever eller om du har blodsjukdomen porfyri.

Du bör vara försiktig med alkohol när du använder valproinsyra eftersom läkemedlet kan förstärka vissa av alkoholens biverkningar, till exempel kan du bli mer trött, dåsig och yr.

Valproinsyra ska inte användas av flickor eller fertila kvinnor om andra behandlingsalternativ fungerar. Fertila kvinnor som använder valproinsyra ska använda ett säkert preventivmedel under behandlingen.

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del personer kan till exempel få magbesvär som till exempel illamående, kräkning, diarré, ont eller ett sug i magen. Dessa besvär brukar gå över efter ett tag.

Några kan få ökad aptit och öka i vikt, medan andra kan få sämre aptit och gå ner i vikt. Vissa kan bli darriga, yra, få lättare att blöda eller få nagelproblem.

Graviditet och amning

Det verksamma ämnet i medicinen påverkar fostret och kan orsaka missbildningar. Om du planerar att bli gravid eller just fått veta att du är gravid ska du därför snarast kontakta din läkare för att diskutera den fortsatta behandlingen. Det är viktigt att inte själv avbryta medicineringen eftersom epileptiska anfall kan innebära en större risk för fosterskador än medicineringen i sig.

Du kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken. Det är osannolikt att barnet påverkas om du följer doseringsanvisningarna.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager.
Gå in på fass.se och sök upp information om ditt läkemedel. Klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

20 januari 2017 14:57

Skribent:

1177.se

Granskare:

Martin Lindberger, läkare, specialist i nervsystemets sjukdomar, Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...