www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 700 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Vanliga frågor om cancer

Hur vet jag om jag har cancer?

Det finns cirka 200 cancersjukdomar. Några har tidiga och tydliga symtom. Andra upptäcks inte förrän cancersjukdomen har hunnit utvecklas och sprida sig i kroppen. Kanske har du symtom som oftast inte har något med cancer att göra, men som kan ha det.

Kontakta en vårdcentral om du har fått nya symtom som inte går över och som du inte hittar någon förklaring till, till exempel:

 • allmän sjukdomskänsla
 • stor trötthet
 • aptitlöshet
 • större oavsiktlig viktnedgång
 • långvarig feber
 • smärtor.

Kontakta en vårdcentral direkt om du har något av de här symtomen:

 • knöl i bröstet
 • blod i avföringen
 • blod i urinen
 • svårt att börja kissa och behov av att gå på toaletten oftare
 • blodiga upphostningar
 • svårt att svälja
 • blödningar från underlivet efter klimakteriet.

Symtomen kan bero på något annat än cancer men ta dem på allvar så att du kan få besked och eventuell behandling. 

Kontakta också en vårdcentral direkt om du har fått blodbrist konstaterad, till exempel vid en hälsokontroll. 

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Kan jag skydda mig mot cancer?

Ingen kan säga exakt varför cancer uppstår. Det går alltså inte att helt skydda sig mot cancer, men det finns saker du kan göra för att minska risken för cancer. Här är några exempel:

 • Undvik att röka.
 • Drick måttligt eller ingen alkohol.
 • Undvik söta drycker.
 • Sola försiktigt och undvik att sola solarium.
 • Håll vikten.
 • Ät mycket frukt och grönt.
 • Ät mindre eller inget av rött kött och charkuterier.
 • Rör på dig.

Vissa cancersjukdomar kan upptäckas tidigt genom kontroller. Sådana kontroller heter screening. Du blir kallad av sjukvården om du tillhör den del av befolkningen som erbjuds en viss screening. Exempel är mammografiscreening mot bröstcancer och cellprovtagning mot livmoderhalscancer som kvinnor i vissa åldrar blir kallade till. Gå varje gång du blir kallad. Chansen är större att bli av med cancern om den upptäcks tidigt.

Gå på cellprovtagning även om du har vaccinerat dig mot HPV-virus. Det finns flera former av HPV-virus som kan orsaka cellförändringar som kan ge livmoderhalscancer. Vaccinet skyddar mot de viktigaste formerna, men inte mot alla. 

Hur uppstår cancer?

Människokroppen är uppbyggd av många miljarder celler. För att kroppen ska kunna växa och leva vidare måste de flesta celler regelbundet ersättas med nya. Det sker genom att celler delar sig. När cellen ska dela sig fördubblar den hela sitt innehåll och blir till två celler. Då har en exakt kopia av cellen skapats och den första cellen dör.

Celldelningen fungerar för det mesta utan problem. Ibland kan en skada uppstå men då kan cellens arvsmassa oftast laga den. Men det kan också hända att cellen får en skada som den själv inte kan reparera. Då kan den inte längre kontrollera sin delning och tillväxt. Det kan leda till att cancer uppstår.

Typiskt för cancerceller är att de fortsätter att föröka sig okontrollerat och de dör inte när de borde göra det. Då kan det till slut ha bildats en klump av celler som kallas cancertumör. Det är inte all cancer som bildar tumörer, till exempel blodcancer.

Cancer smittar inte. 

Hur vanligt är cancer?

Var tredje person i Sverige kommer att få någon cancersjukdom. Cancer har blivit vanligare, framför allt eftersom vi blir allt äldre. 

Vem får cancer?

Alla kan få cancer. Barn kan också få cancer även om det är ovanligt. Varje år får närmare 60 000 personer i Sverige cancer. 300 av dem är barn.  

De flesta som får cancer är över 65 år. Det beror dels på att själva åldrandet påverkar cellerna, dels på att det tar lång tid för en cellförändring att utvecklas till cancer.

Är cancer ärftligt?

Det är bara 5-10 procent av alla med cancer som har blivit sjuka därför att det finns andra i den biologiska släkten som har cancer.

Kontakta en vårdcentral för att få remiss till en ärftlighetsmottagning om du har många nära, biologiska släktingar som har fått cancer. Du kan få förebyggande behandling eller gå på täta kontroller om det visar sig att du har ärvt gener som man vet ger en hög risk för cancer.

Hur många blir av med cancern?

Fyra av fem barn som får cancer överlever. Flera cancerformer hos vuxna har också en god prognos, särskilt om cancern upptäcks tidigt. Chansen att bli av med en cancersjukdom ökar ju tidigare den upptäcks.

Det pågår mycket forskning och det kommer nya behandlingar. Det gör att allt fler människor som blir sjuka kan bli av med cancern eller leva ett bra liv länge även om cancern inte går att ta bort. 

När kan man säga att man är frisk?

Det finns alltid en risk att några cancerceller överlever behandlingen och att sjukdomen kommer tillbaka, ibland efter lång tid. Därför använder sjukvårdspersonalen ofta ordet färdigbehandlad i stället för frisk eller botad.

Risken för återfall minskar kraftigt efter fem till tio år, beroende på hur sjukdomen såg ut från början. Det är därför det är vanligt att man brukar få gå på kontroller i fem eller tio år.

Det kan ta tid innan du känner dig frisk, även om behandlingen har gått bra och sjukdomen är borta. Kroppen kan behöva återhämta sig och du kan känna dig sårbar efter vad du har varit med om. Så småningom känns det oftast bättre.

Eller också känner du dig frisk så snart behandlingen är klar, även om livet kanske inte blir exakt som det var före cancerbeskedet.

Vad händer om det inte går att bli frisk?

Ibland finns det ingen behandling som kan ta bort cancern. Då får man i stället vård som kan bromsa och lindra sjukdomen. Det kallas palliativ vård. Många som har en obotlig cancersjukdom kan leva ett bra liv länge med sådan vård.

Var kan jag få veta mer?

På Cancerfondens webbplats kan du läsa mer om vad forskningen vet om att förebygga cancer.

På Socialstyrelsens webbplats hittar du statistik om cancer i Sverige, till exempel hur många som får cancer och hur vanliga olika cancersjukdomar är.

Här på 1177.se hittar du fakta om cancer. Du får veta mer om olika cancersjukdomar, ta del av reportage, krönikor och filmer med personer som har eller har haft cancer, som är anhöriga eller som arbetar inom cancervården. Vi har också samlat kontaktuppgifter till patientföreningar och andra organisationer som arbetar för personer som har cancer eller som är närstående.

Har du frågor om cancer kan du ringa eller mejla Cancerrådgivningen eller Cancerfondens informations- och stödlinje.

Senast uppdaterad:

21 februari 2017 13:21

Skribent:

1177.se

Granskare:

Gunilla Enblad, cancerläkare, Akademiska sjukhuset, Uppsala Gunilla Enblad, cancerläkare, Uppsala Akademiska sjukhus Karin Lignell, 1177.se Susanna Olzon Schultz, 1177 Vårdguiden Susanna Schultz, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...