www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 100 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Vattenbråck hos barn

Sammanfattning

Vattenbråck är en vätskefylld utbuktning runt testikeln i pungen. Det ger oftast inga besvär, är ofarligt och försvinner för det mesta när barnet blir äldre.

Vattenbråck finns oftast redan vid födseln. Pungen är svullen och du brukar få information om att det rör sig om ett vattenbråck.

Symtom

Det vanligaste symptomet är att pungen är svullen. Vattenbråcket kan antingen finnas runt den ena testikeln eller runt båda testiklarna. Det kan vara litet som en oliv eller stort som ett plommon.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral eller en barnavårdcentral, BVC, om barnets pung blir svullen och den inte var det vid födseln.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.

Undersökning

Läkaren undersöker pungen genom att lysa genom svullnaden med en ficklampa. Vätskan i vattenbråcket är genomskinlig och lampans ljus syns igenom vätskan.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Även barn ska vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning. 

Behandling

Vattenbråck är ofarligt och behöver oftast inte behandlas. Bråcket minskar under barnets första levnadsår för att slutligen försvinna helt. Det är mycket ovanligt men ibland försvinner inte vattenbråcket, då kan barnet behöva opereras.

Vad händer i kroppen

Bråck kan bildas om det som skyddar kroppens inre, till exempel muskler, bindväv och senor, har blivit svagt på ett ställe. Då kan kroppens mjuka vävnader eller vätska bukta ut och bilda en större eller mindre utbuktning, ett bråck. Bråcket kan innehålla tarm, fett eller vätska. Om barn får bråck är det oftast navelbråck, ljumskbråck och vattenbråck. Vid ljumskbråck och navelbråck är det oftast en bit tarm som kan bukta ut medan vattenbråck enbart innehåller vätska.

Vattenbråck kallas även ibland för pungbråck. Inom vården kallas vattenbråck även för hydrocele.

Senast uppdaterad:

27 april 2018 13:55

Skribent:

1177.se

Granskare:

Ida Friedmann, 1177 Vårdguiden Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...