www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Vävnadsprov från huden – hudbiopsi

En hudbiopsi är ett prov som tas från huden för att få reda på orsaken till någon form av hudförändring. Du får bedövning innan provet tas.

Förändringar på huden är vanliga och ibland kan läkaren avgöra vad det är bara genom att titta och känna på huden. Men om förändringen är svår att bedöma kan läkaren behöva göra en hudbiopsi.

Förberedelser

Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt inför en hudbiopsi.

Hur går undersökningen till?

Oftast får du ligga ner på en brits. Först tvättas hudområdet med ett bakteriedödande medel, sedan får du bedövning.

Det vanligaste är att få bedövning med en spruta. Sticket känns men gör inte särskilt ont. Ibland bedövas huden istället med en kylsprej. När sprejen sprutas på kyls huden omedelbart och blir vit och hård. Huden blir helt bedövad och det gör inte ont när provet tas men det kan svida lite precis där du har fått sprejen.

Läkaren använder ett instrument med en liten cirkelrund kniv, en så kallad stans, för att ta provet. Provet som tas är ungefär två till fyra millimeter i diameter och två till tre millimeter djupt. Den lilla hudbiten skickas därefter till ett laboratorium där den analyseras. Det kan vara bra att fråga när och hur du får svaret på undersökningen eftersom olika mottagningar kan ha olika rutiner.

Hela provtagningen tar bara några minuter. Såret behöver inte sys ihop utan det räcker att få kompress över. När du kommer hem går det oftast bra att byta kompressen mot ett vanligt plåster.

Hur mår jag efteråt?

Du mår som vanligt efteråt och såret läker på ungefär en vecka, utan att det blir något ärr. Det går bra att duscha och bada precis som vanligt efter en hudbiopsi, men det kan vara bra att undvika att tvätta med tvål eller att skrubba direkt i såret.

Senast uppdaterad:

4 oktober 2017 09:21

Skribent:

1177.se

Granskare:

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm Åsa Schelin,1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...