www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Vesicare

Sammanfattning

Vesicare är ett läkemedel som används för behandling av besvärliga urinträngningar med eller utan samtidigt urinläckage, inkontinens.

Läkemedlet tillhör läkemedelsgruppen antikolinergika och det verksamma ämnet är solifenacin.
Läkemedlet är receptbelagt.

Så här fungerar läkemedlet

Urinblåsan fungerar både som en behållare för den urin som bildas och som en pump när blåsan ska tömmas. När urinblåsan är lagom utspänd av urin skickas nervimpulser till hjärnan och du känner dig kissnödig. När du behöver kissa får blåsan signaler att dra ihop sig. Samtidigt slappnar bäckenbottenmusklerna av och slutmuskeln i urinröret öppnas, så att du kissar. Mellan toalettbesöken är det lågt tryck inne i blåsan och slutmuskeln håller tätt. Om trycket i urinblåsan blir för högt, kan inte slutmuskeln hålla emot och då kan du läcka urin.

När du har besvär med urinträngningar behöver du kissa ovanligt ofta. Du kan samtidigt ha problem med att det läcker urin. Detta kallas ibland för att du har en överaktiv blåsa.
Läkemedlet lugnar musklerna i urinblåsan så att trycket i blåsan minskar och du behöver inte kissa lika ofta. Det blir även lättare att hålla sig.

Du kan känna en lindring redan efter ett par dagar, men det tar cirka fyra veckor innan du märker en tydlig förbättring.

Hur tar jag läkemedlet?

Tabletterna bör sväljas hela eftersom de smakar illa.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dos är 1 tablett i styrkan 5 milligram en gång om dagen. Doseringen kan vid behov ökas till 10 milligram en gång per dag.

Vid kraftigt nedsatt lever- eller njurfunktion är den dagliga dosen 5 milligram.

Vesicare bör inte användas till barn, eftersom det saknas dokumentation om säkerhet och effekt hos barn.

Om du glömmer en dos ska du ta den så fort du kommer ihåg det. Men om det redan är dags för nästa dos, fortsätt enligt normal dosering. Ta inte dubbla doser för att kompensera de glömda doserna.

Recept och högkostnadsskydd

Ibland ingår läkemedlet i högkostnadsskyddet. Fråga din läkare eller på ett apotek vad som gäller. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 250 kronor.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Att tänka på när du använder Vesicare

Läkemedlet ska inte användas om du har vissa sjukdomar. Det gäller om du har svårt att tömma urinblåsan när du kissar, så kallad urinretention. Det gäller också om du har den typ av grön starr som kallas trångvinkelglaukom, eller om du har myasthenia gravis, som är en typ av svår muskelsvaghet. Du ska inte heller ta läkemedlet om du har kraftigt nedsatt lever- eller njurfunktion eller så kallad toxisk megakolon, en sjukdom då tjocktarmen är förstorad och du har svårt att tömma tarmen.

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del personer som använder läkemedel kan till exempel få dimsyn. Andra kan också ibland få mag- och tarmproblem som förstoppning, illamående, matsmältningsproblem eller ont i magen.

Läkemedlet kan göra att du blir torr i munnen. Då ökar risken för hål i tänderna. Därför är det extra viktigt att du borstar tänderna noga och använder fluortandkräm. Läs mer om muntorrhet.

Om biverkningarna blir besvärliga bör du kontakta läkare. Dosen kan behöva ändras eller du kan behöva pröva ett annat läkemedel.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns idag inte tillräcklig kunskap om hur säkert läkemedlet är under graviditet.

Du bör undvika läkemedlet vid amning. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken.

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller solifenacin. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel som innehåller samma verksamma ämne, eftersom du då kan få i dig för mycket. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Exempel på läkemedel som innehåller solifenacin är Urizia, som även innehåller tamsulosin.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager.
Gå in på fass.se och sök upp information om ditt läkemedel. Klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

4 december 2017 09:27

Skribent:

1177.se

Granskare:

Ingela Andersson, farmaceut, 1177 Vårdguiden Jan-Erik Damber, läkare, professor i urologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg Tareq Alsaody, kirurg, specialiserad på njurar och urinvägar, Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...