www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Vi-Siblin

Läkemedelsinformation

Vad är Vi-Siblin?

Vi-Siblin är ett läkemedel som förbättrar konsistensen på avföringen så att den blir mindre hård eller mindre lös. Medicinen kan användas för att motverka förstoppning och för att få mjuk avföring till exempel efter en operation eller vid hemorrojder. Medicinen kan också användas vid IBS, som även kallas känslig tarm, den irriterade tarmens syndrom eller kolon irritabile, då man kan ha diarré eller förstoppning.

Vi-Siblin tillhör en grupp läkemedel som kallas för bulkmedel. Det verksamma ämnet är fröskal från växten Plantago ovata, som även kallas ispaghulafrö eller indiskt loppfrö.

Recept och högkostnadsskydd

Vi-Siblin finns som så kallade granulat, som är små korn. Granulatet finns i större påsar med dosmått eller i dospåsar. Medicinen kan köpas receptfritt.

Vi-Siblin innehåller socker. Det finns också en sockerfri variant av granulatet som heter Vi-Siblin S och är sötad med sorbitol.

Ibland ingår medicinen i högkostnadsskyddet för läkemedel när den skrivs ut på recept. Man kan fråga sin läkare eller på ett apotek vad som gäller. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad man har för läkemedel som man får på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills man har betalat ett maxbelopp.

Så här fungerar medicinen

Fröskalet bildar slem som binder vatten och sväller i tjocktarmen, vilket ökar volymen på avföringen. Detta stimulerar tarmens rörelser och gör att tarmen arbetar bättre. Avföringen får också mjukare konsistens. Vid diarré kan medicinen binda överflödig vätska i tarmen och på så sätt göra avföringen fastare.

Full effekt av läkemedlet får man efter cirka en veckas användning.

Hur tar man medicinen?

Man kan blanda medicinen i vätskerik mat, till exempel filmjölk eller soppa. Man kan också röra ut läkemedlet i 1–2 matskedar vätska.

Det kan vara bra att ta medicinen så fort som möjligt efter att man rört ut den i vätska eller mat. Om den får stå ett tag blir den tjockflytande, vilket gör att det kan kännas obehagligt att ta medicinen.

När man tagit medicinen ska man dricka ett extra glas vätska. Det är viktigt att skölja ner medicinen ordentligt eftersom det annars finns risk för att den fastnar i matstrupen. När man har problem med förstoppning ska man överhuvudtaget gärna dricka mer än vanligt.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Då får man bästa möjliga resultat av behandlingen och samtidigt minskar risken för biverkningar. Om läkemedlet är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Då ska man följa de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska man följa de anvisningar om dosering som står på förpackningen eller informationsbladet som finns i förpackningen, den så kallade bipacksedeln.

Man brukar börja behandlingen med 1 dosmått eller 1 dospåse granulat per dag. Dosen kan sedan ökas gradvis. En vanlig dos för vuxna när man har förstoppning är sedan 1 dosmått eller 1 dospåse granulat 2-3 gånger om dagen. Medicinen kan användas dagligen så länge man har behov av den.

Vi-Siblin kan användas av barn från två år om en läkare har rekommenderat det. En vanlig dos för barn 2-6 år är ½ dosmått eller ½ dospåse 2 gånger dagligen. Barn över 6 år brukar få 1 dosmått eller 1 dospåse 2 gånger dagligen.

Viktigt

Man bör inte använda läkemedlet om man har någon form av hinder i tarmen. Om man har eller har haft svårt att svälja bör man inte använda medicinen utan att först rådgöra med läkare.

Oavsett hur man tar medicinen ska man alltid dricka ett glas vätska samtidigt.

Biverkningar

En del personer som använder medicinen kan få till exempel magknip och gaser i magen i början av behandlingen. Dessa besvär brukar gå över efter en tids användning. Om gasbesvären inte går över kan man prata med sin läkare om att pröva ett annat bulkmedel.

Graviditet och amning

Man kan använda läkemedlet när man är gravid.

Man kan använda läkemedlet när man ammar. Det verksamma ämnet passerar inte över i modersmjölken.

Andra läkemedel med samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller ispaghulafrö. Det kan vara bra att veta så att man inte av misstag använder flera mediciner som innehåller samma verksamma ämne, eftersom man då kan få i sig för mycket. Läkemedel som innehåller ispaghulafrö är Lunelax.

Mer information

1177.se och läkemedelstexter

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden beskriver när läkemedlet används, hur det verkar i kroppen, hur du ska ta det och annat som är bra att känna till, som om förmågan att köra bil påverkas. I texten nämns de vanligaste biverkningarna, vanlig dosering och de viktigaste interaktionerna, det vill säga när olika läkemedel påverkar varandra. Texten tar också upp vad som gäller om du är gravid eller ammar.

Den viktigaste källan är den produktresumé, SPC, som ligger till grund då ett läkemedel godkänns för användning. Men även andra kvalitetssäkrade källor används, till exempel Janusinfo när det gäller interaktioner, graviditet och amning. Ibland står det lite olika i källorna. Redaktionen vid 1177 Vårdguiden gör då i samarbete med oberoende experter en bedömning av vad som kan vara rimligt att ta med eller inte ta med. Olika källor vägs mot varandra. Syftet är att hjälpa till att göra ett urval av det som är mest vanligt och viktigt när du använder läkemedlet.

När du köper ett godkänt läkemedel följer det med en så kallad bipacksedel. I den finns fullständig information om läkemedlet. Där står mer om till exempel mindre vanliga biverkningar och interaktioner. Sök bipacksedlar på Läkemedelsverkets webbplats 

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. Där finns ett elektroniskt formulär att fylla i eller en blankett att skriva ut och skicka in.

Senast uppdaterad:

2 november 2015 15:52

Granskare:

Daniel Schmidt, läkare, specialist i mag- och tarmsjukdomar, Capio S:t Görans sjukhus, Stockholm

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...