www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Yrkesgrupper inom tandvården

Vilka arbetar inom tandvården?

Olika yrkesgrupper

När man kommer till en tandvårdsmottagning kan man mötas av flera olika personer som har olika utbildning och yrkesuppgifter.

På en mottagning kan man till exempel träffa en tandhygienist som arbetar med att förebygga och behandla karies och tandlossning. På en annan mottagning kanske det bara finns en tandläkare och en tandsköterska. Om man ska få tänderna undersökta är det ofta tandsköterskan som tar röntgenbilder medan tandläkaren är den som bedömer resultatet och utför själva undersökningen och en eventuell behandling.

Om man ska få en tandprotes kan man ibland få träffa en tandtekniker.

Tandläkare

Tandläkare har fem års högskoleutbildning
För att få arbeta som tandläkare krävs en examen från ett universitet eller en högskola. Utbildningen pågår i fem år. Efter godkända studier får tandläkaren en legitimation som utfärdas av Socialstyrelsen.

Vad gör en tandläkare?
En legitimerad tandläkare ställer diagnos på sjukdomar, förebygger och behandlar skador i tänderna, munhålan och käken. Tandläkaren ersätter förlorade tänder med kronor, broar och implantat. Tandläkaren får skriva ut vissa läkemedel, som till exempel smärtstillande mediciner, antibiotika och antiinflammatoriska mediciner.

Specialisering
Efter att ha arbetat i två år som allmäntandläkare kan en tandläkare välja att vidareutbilda sig till specialist inom ett av åtta möjliga ämnesområden. Till exempel kan tandläkaren bli specialist inom ortodonti och arbeta med patienter som behöver tandställning, eller inom oral protetik och arbeta med tandproteser. Specialistutbildningen brukar ta tre till fyra år och innehåller både studier och praktik.

Tandhygienist

Tandhygienister har två eller tre års högskoleutbildning 
För att få arbeta som tandhygienist krävs godkänd examen från tandhygienistprogrammet. Efter godkända studier får tandhygienisten en legitimation som utfärdas av Socialstyrelsen.

Vad gör en tandhygienist?
En legitimerad tandhygienist arbetar med förebyggande tandvård, alltså hur man håller tänderna och munnen så rena och friska som möjligt. Tandhygienisten undersöker och ger individuell information och rådgivning om hur man ska sköta munnen och tänderna för att behålla en bra munhälsa hela livet. Tandhygienisten ställer diagnos på sjukdomar och behandlar tandlossning, inflammation och karies. Tandhygienisten tar också bort tandsten och missfärgningar, putsar och polerar tänderna samt utför fluorbehandlingar.

Tandsköterska

Tandsköterskor har eftergymnasial utbildning
Tandsköterskornas nationella utbildningsplan finns under Myndigheten för yrkeshögskolan. Utbildningen är en eftergymnasial utbildning och omfattar ett och ett halvt år. Vissa orter har distansutbildning.

Vad gör en tandsköterska?
Tandsköterskan arbetar oftast tillsammans med en eller flera tandläkare på en tandvårdsmottagning. Exakt vilka uppgifter tandsköterskan utför kan skilja sig åt från mottagning till mottagning. Tandsköterskan assisterar bland annat vid behandlingar, ser till att hygienen på mottagningen uppfyller de krav som ställs, och utför vissa egna patientbehandlingar, som till exempel att ta avtryck på tänderna, göra provisoriska fyllningar, ta röntgenbilder och ge vissa bedövningar. Tandsköterskan har också hand om tidsbokningen och kontakt med myndigheter.

Tandtekniker

Tandtekniker har tre års högskoleutbildning
Utbildningen till tandtekniker är en treårig högskoleutbildning som omfattar både teoretiska studier och praktik. Studierna avslutas med en så kallad kandidatexamen i tandteknik.

Vad gör en tandtekniker?
En tandtekniker arbetar med att tillverka ersättningar för skadade eller förlorade tänder med hjälp av konstgjorda material som till exempel porslin, guld, titan, kobolt-krom eller plast. Till exempel kan det handla om implantat, tandkronor, fasader, broar eller avtagbara proteser. Ofta arbetar tandteknikern med hjälp av datateknik.

Senast uppdaterad:

26 april 2012 16:41

Skribent:

1177.se

Granskare:

Ingemar Karlsson Gadea, 1177 Vårdguiden Roland Svensson, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund och Svenska Tandläkare-SällskapetYvonne Nyblom, ordförande i Sveriges TandhygienistföreningSusanne Nordberg, ordförande i Svenska TandsköterskeförbundetOlle Sahlin, ordförande i Sveriges Tandteknikerförbund

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...